miercuri, 27 iulie 2016

Begin sau prima "vizita"


Nu as incepe prin a va recomanda anumite locuri turistice, care sunt propuse de agentii.

Doresc sa va arat Moldova prin prisma ochilor mei. Asa cum e ea - Adevarata. Nu dispunem de bogatii naturale care sunt valorificate pe piata externa, in schimb, avem un tezaur bogat, o istorie glorioasa si o multitudine de traditii frumoase.

Eu va propun o calatorie imaginara,  iar tu draga cititorule, vei decide sa te limitezi la cea propusa de mine sau o vei face pe a ta.

 Acum sa mergem in inima moldovei.

Primul oras pe care doresc sa-l vedem e Telenesti, situat la 100 km de Chisinau. Acest orasel are o bogata istorie care dateaza incepind cu anul 1437, de pe  timpul dacilor. Pe parcusul acestui timp, a trecut prin numeroase schimbari impuse de dezvoltarea generatiilor, ca acum sa devina o localitatea moderna dotata cu cele necesare pentru un centru economic prosper.



Biserica Sfintul Ilie, ctitorita in anul 2007 la care localnicii au depus multa daruire si staruinta pentru a duce la bun sfirsit constructia .Si dupa cum  vedem le-a reusit de minune.


"Parcul copilariei mele" asa spun toti cei care au urmat acest itinerar in toata dimineata pe aceste alee pentru a ajunge la scoala. Iarna aici erau organizate cele mai periculoase intreceri cu sania, iar cine ajungea primul detinea un "titlu nobil" fiind respectat si apreciat pentru noul record.





Aici, primele raze ale diminetii isi fac loc pentru a lumina acesta strada care in mai putin de citeva minute va fi impinzita de locuitorii care merg grabiti la serviciu.




La data de 10iulie 2016, in parcul de pe strada Renasterii s-a desfasurat cea dea a II-a editie  a Festivalului raional folcloric al obiceiurilor si traditiilor de vara "Hora Sinzienilor".

 Fiecare colectiv si-a prezentat legenda satului, obiceiurile si traditiile de vara, cintec si dansuri folclorice, aduce de la vatra satului.
La acest eveniment folclorul moldovenesc a fost cu dibacie transmis tinerei generatii.






  
Daca, te-am intrigat si esti dornic dea afla cit mai multe despre acest orasel si multe altele pe care urmeaza sa le exploram urmareste "aceasta calatorie".